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Graduate Tuition Waiver FAQs 

 

Q1:  Why is my graduate tuition waiver included on my paycheck? 

A1:  Under Internal Revenue Code (IRC) Section 127, employees enrolled in 

graduate level classes and who receive employer provided tuition benefits or 

graduate tuition waivers must include in income the amount of tuition waivers that 

exceed $5,250 in a calendar year. 

Q2:  Are there any exceptions to graduate tuition waivers being taxed? 

 A2: Yes, there are three exceptions. 

1)  The total of all graduate tuition waivers received in a calendar year (January-

December) that does not exceed $5,250 is exempt from income. 

 

2) Graduate students engaged in teaching or research, are exempt under IRC 

Section 117(d).  Texas A&M University considers the positions with the titles of 

Graduate Assistant Teaching (GAT), Graduate Assistant Lecturer (GAL) and 

Graduate Assistant Researcher (GAR) as exempt from Section 127. 

 

3) Employees whose education is considered job related under IRC Section 132(j) 

as a working condition fringe benefit.  In order to claim this exemption, an 

“Employee Graduate Level Job Related Education Certification” form found on 

the Payroll Services website must be completed and returned to the Tax 

Compliance and Reporting department for evaluation of eligibility. 

Q3:  What does the IRS consider to be job related education? 

 A3: The IRS has identified four conditions in making this determination: 

1)  The education must be required by your employer or by law to maintain your 

current job, salary or status as long as it serves the business purpose of your 

employer OR, 

2) The education is needed to maintain or improve skills needed in your present 

job. 

3) The education cannot be a part of a program of study that can qualify you for a 

new trade or business. 

4) The education cannot be used to meet the minimum educational requirements 

of your present job. 

Q4:  What does the IRS mean by “The education cannot be used to meet the 

minimum educational requirements of your present job”? 
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 A4:  The IRS means that when you were hired into your present position, you had 

met the minimum education requirement for the position. In other words, you 

already had a college degree at the level required for the position at the time of 

hire. 

Below are two examples the IRS provided in Treasury Regulation 1.162-5(b)(2) 

that show individuals that did not meet the minimum educational requirements of 

their present jobs. 

 Example (1):  D, who holds a bachelor’s degree obtains temporary employment as 

an instructor at University Y and undertakes graduate courses as a candidate for 

a degree.  D may become a faculty member only if he obtains a graduate degree 

and may continue to hold a position as instructor only if he obtains a graduate 

degree and may continue to hold a position as instructor only so long as he shows 

satisfactory progress towards obtaining his graduate degree.  The graduate 

courses taken by D constitute education required to meet the minimum educations 

requirements for qualification in D’s trade or business and, thus, the expenditures 

for such courses are not deductible. 

 Example (2): E, who has completed 2 years of a normal 3-year law school course 

leading to a bachelor of laws degree (LL.B.), is hired by a law firm to do legal 

research and perform other functions on a full-time basis.  As a condition to 

continued employment, E is required to obtain an LL.B. and pass the State bar 

examination.  E completes his law school education by attending night law school, 

and he takes a bar review course in order to prepare for the State bar examination.  

The law courses and bar review course constitutes education required to meet the 

minimum educational requirements for qualification in E’s trade or business and, 

thus, the expenditures for such courses are not deductible.” 

Q5: How will I know how much of my graduate tuition waiver is subject to tax? 

 A5:  In Single Sign On, you can view your paystub and look for Graduate Tuition 

Waiver.  This is the amount that was added to your taxable income. 

Q6:  How will the graduate tuition waiver impact my taxes? 

A6:  Only the amount of graduate tuition waivers that exceeds $5,250 for the 

calendar year is included in income. 

Your most recent paystub will show the portion of the waiver that exceeded $5,250 

for the calendar year and is included in your taxable wages. 

Please seek the services of a qualified tax advisor to determine how this additional 

income will affect your tax return.   

Q7:  Will the graduate tuition waiver be reported on my W-2? 
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A7:  Yes.  The amount of the waiver that is subject to tax will be included in Box 1 

of the W-2.   

Q8:  Will the graduate tuition waiver be reported on my 1098-T? 

A8:  Yes.  Both the taxable and nontaxable portion of the tuition waivers will be 

reported in Box 5 of the 1098-T.  This is because the 1098-T is used for reporting 

the amount of qualified tuition and related expenses (QTRE) that can be used for 

claiming the education tax credits.  The IRS requires financial aid received to be 

reported as a reduction against QTRE to limit what a taxpayer can claim. 

The amount of credits claimed is dependent on the amount you pay for qualified 

tuition and fees.  Waivers represent reductions in the amount the taxpayer will have 

to pay and therefore lowers the amount of credit that can be taken. 

Q9:  How is the taxable portion of the graduate tuition waiver determined? 

 A9: Each month, the Tax Compliance and Reporting office receives a report that 

shows the total dollar amount of tuition waivers received by employees for 

graduate level education during the calendar year for the Spring, Summer and Fall 

terms.  When the amount received by the employee exceeds $5,250, the excess 

is added to the employee’s taxable wage when the benefit is received.   

 For example, if you received $4,500 in waivers for graduate level courses in the 

Spring term, you would not have this amount included as taxable income as the 

$5,250 threshold was not exceeded.  Then in the Fall term, you receive another 

$4,500 in waivers. The total amount of waivers received in the calendar exceeds 

$5,250 by $3,750.  Therefore, you will have $3,750 added to your regular wages.  

Q10:   Why is the graduate tuition waiver from two different academic school 
years included on my W-2? 
 
A10:   The Graduate Tuition Waiver tax, by law, is applied on a calendar year 
basis (January – December) as opposed to an academic year basis (August – 
July). 

 

Q11:  Who can I contact about specific questions regarding taxation of graduate 

tuition waivers? 

 A11:  You can email your question to tax@tamu.edu or you can call the Tax 

Compliance and Reporting office at 979.845.2711. 
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